Mediterrán világ Újbudán

A mediterrán konyha elengedhetetlen kelléke a prosciutto, azaz a sonka, amely Olaszországban lágy, leheletvékony és mennyei. De nekünk nem kell addig utaznunk, hogy hamisítatlan olasz ízeket vásároljunk! 

A „Bella Festa” Light egy sovány szalámi, amely kevesebb mint 15% zsírt tartalmaz©TheJules

Újbudán, a Fehérvári úti piacon járva egy igazi gyöngyszemre bukkantunk: a Szalámiboltra, amelynek pultja roskadozik a finomabbnál finomabb sonkáktól, szalámiktól, kolbászoktól és szalonnáktól. A termékek nagy része Olaszországból érkezik, és olyan népszerű a bolt, hogy aki nem siet, le is marad a friss áruról

A San Daniele szárításához kiváló minőségű tengeri sót használnak, nem kerül bele semmilyen tartósítószer és adalékanyag sem©TheJules

Itt a prosciutto frissen szelve tényleg leheletvékony, az olasz kolbászok – ahogyan azt a mediterrán országban megszokhattuk – éppen annyira füstöltek, amennyire kell, és még eredeti bivaly mozzarella is kapható. Egy tanács: a szarvasgombás olívaolajat se hagyják ki! 

A Morellino leheletvékony és mennyei. ©TheJules
A mortadella egy jellegzetes, eredetileg bolognai felvágott, ma már számos olasz régióban gyártják©TheJules
A Clai szalámik  Sasso Morelli di Imola-ból érleznek ©TheJules

Mitől olyan finom a prosciutto di San Daniele

Kizárólag Olasz sertésből készülhet a sonka, annak is a hátsó combjából. Szárításához kiváló minőségű tengeri sót használnak, és nem tartalmaz tartósítószert és adalékanyagot sem. Valamint elmaradhatatlan, a San Daniele városa körüli egyedülálló mikroklíma. Itt találkozik ugyanis az Adriai-tengertől és a Júlia-Alpok felől érkező levegő, ezek együttes keveréke segíti érlelni a San Daniele sonkát. A különleges szárítási módnak és a minőségi alapanyagoknak köszönhetően lesz fantasztikus a végeredmény. Ehhez társul még az, hogy mindössze 30 üzemben készítik a San Daniele sonkát, ezek közül néhányban a mai napi a hagyományos, kézi módszerrel.

„A Prosciutto di San Daniele-t sonkakészítő mesterek szakértelméből származik, akik az ősi tudást felhasználva, és a szigorú szabályokat betartva a sonkát remekművé alakítják”

A Szalámibolt, amelynek pultja roskadozik a finomabbnál finomabb sonkáktól, szalámiktól ©TheJules

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search